Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Περιεχόμενα της γραπτής εργασίας στην Τεχνολογία Α Γυμνασίου

Για να φτιάξεις την κατασκευή και να συγγράψεις την εργασία του μαθήματος, χρειάζεται και μπορείς να συλλέξεις πληροφορίες και υλικό από πρόσωπα που έχουν σχετικές γνώσεις, εγκυκλοπαίδειες, βιβλία, περιοδικά ή το διαδίκτυο. Για τη συλλογή του υλικού μπορείς να συνεργαστείς με τους συμμαθητές σου, αλλά η εργασία θα είναι ατομική.
Η γραπτή εργασία προτείνουμε να περιέχει όσο γίνεται περισσότερα από τα παρακάτω μέρη και περιεχόμενα. (Διάβασε σχετικά και τις σελίδες 51 ως 56 του βιβλίου σου.)
1.      Γενικά στοιχεία για την τεχνολογική ενότητα στην οποία ανήκει το αντικείμενο
Εδώ γράφεις για την τεχνολογική ενότητα  μου μελετάει το τμήμα σου (π.χ. Μεταφορές, Επικοινωνίες, Αθλητικά είδη, Ιατρική Τεχνολογία κ.λπ.). Μπορείς να γράψεις ιστορικά στοιχεία για την ενότητα αυτή, τα είδη των αντικειμένων που περιλαμβάνει, τη χρήση τους, την επίδρασή τους στην κοινωνία, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην οικονομία κ.ά. Φωτογραφίες, εικόνες και διαγράμματα μπορούν να είναι πολύ χρήσιμα.
2.      Ιστορική εξέλιξη του αντικειμένου
Αναφέρεις το αντικείμενο που διάλεξες να μελετήσεις. Περιγράφεις την ιστορική του εξέλιξη (πότε εφευρέθηκε, από ποιον, που, πώς, για ποιο λόγο ή ποια ανάγκη κ.λπ.). Πώς άλλαξε με το πέρασμα του χρόνου – το ίδιο ή η χρήση του;
3.      Περιγραφή του αντικειμένου (μέρη και λειτουργία)
Περιγράφεις το αντικείμενο που μελετάς. Το σχήμα, τις διαστάσεις, τα μέρη (κομμάτια) από τα οποία αποτελείται, τα διάφορα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα και τους τρόπους που συνδέονται μεταξύ τους.
Ακόμη περιγράφεις τον τρόπο που λειτουργεί, όσο καλύτερα μπορείς για να το καταλαβαίνεις εσύ και οι άλλοι.
Σε αυτή την ενότητα βάζεις φωτογραφίες, εικόνες και σχέδια (έτοιμα ή δικά σου) του αντικειμένου για να εξηγήσεις την περιγραφή του. Μπορείς να βάλεις αριθμούς και βελάκια στις εικόνες για να δείχνεις τα μέρη, τα υλικά κ.λπ.
4.      Επιστημονικά στοιχεία & θεωρίες στις οποίες στηρίζεται η λειτουργία του
Εδώ αν μπορείς αναφέρεις επιστημονικά στοιχεία και θεωρίες στις οποίες στηρίζεται η λειτουργία του αντικειμένου (π.χ. σχετικά με τον ηλεκτρισμό, τη μηχανική, τον ήχο και το φως ή οτιδήποτε άλλο ανάλογα με το θέμα σου).
5.      Χρησιμότητα για τον άνθρωπο, την κοινωνία, το περιβάλλον
Γράφεις για τη χρησιμότητα του αντικειμένου στη καθημερινή ζωή μας (διαβίωση, σχέσεις, εργασία κ.ά.), την επίδραση στην κοινωνία (καλή ή άσχημη), τις καλές και άσχημες επιπτώσεις στο περιβάλλον, την οικονομία και τον πολιτισμό μας.
6.      Τεχνικά σχέδια & φωτογραφίες του έργου
Αυτή η ενότητα θα περιέχει τα τεχνικά σχέδια του έργου όπως σκέφτεσαι να το κατασκευάσεις.
Αν είναι δυνατό θα συμπεριλάβεις και φωτογραφίες του έργου αφού τελειώσει.
Για να σχεδιάσεις το αντικείμενο, μέτρησε ή βρες τις διαστάσεις του. Αν είναι μεγάλο, μπορείς να το σχεδιάσεις υπό κλίμακα δηλαδή, να το σχεδιάσεις μερικές φορές μικρότερο από το πραγματικό. Π.χ. αν το σχεδιάσεις 4 φορές μικρότερο από το πραγματικό, θα πρέπει όλες οι διαστάσεις του στο σχέδιο να είναι 4 φορές μικρότερες από τις πραγματικές.
Παράδειγμα: Αν σχεδιάσεις ένα τραπέζι με μήκος 100 εκατοστά και πλάτος 60 εκατοστά 4 φορές μικρότερο, στο σχέδιο σου θα έχει μήκος 100: 4 = 25 εκατοστά και πλάτος 60: 4 = 15 εκατοστά του μέτρου.
Με βάση τα σχέδιά σου αυτά θα κατασκευάσεις ένα αντίγραφο του αντικειμένου σε ίδιο ή μικρότερο μέγεθος με το πραγματικό, όσο καλύτερα μπορείς.
7.      Σύνοψη /διάγραμμα της διαδικασίας κατασκευής
Εδώ θα περιγράψεις τη διαδικασία με την οποία κατασκεύασες το αντικείμενο. Με ποιο τρόπο και ποια εργαλεία δούλεψες με τα διάφορα υλικά, πώς κατασκεύασες και συναρμολόγησες τα μέρη της κατασκευής κ.λπ.. Μπορείς να σχεδιάσεις και ένα διάγραμμα στο οποίο να φαίνονται τα βήματα της κατασκευής.
8.      Κατάλογος υλικών και εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν και κόστος κατασκευής
Σε ένα πίνακα μπορείς να καταγράψεις τα υλικά (είδος και ποσότητα) και τα εργαλεία που χρησιμοποίησες για την κατασκευή σου. Στον ίδιο πίνακα μπορείς να αναφέρεις το κόστος των υλικών και των εργαλείων, αλλιώς το κάνεις συνολικά στην επόμενη ενότητα. Παράδειγμα:

Υλικό / εργαλείο
Ποσότητα
Τι έφτιαξα με αυτό;
Πού το βρήκα; Ποιος μου το έδωσε ή από πού το αγόρασα;
Πόσο κόστισε;
Κόντρα πλακέ
200 τετρ. εκ.
Τοιχώματα
Κατάστημα ξυλείας
5
Διάφανη ζελατίνα
20 τετρ. εκ.
Παράθυρα
Αποθήκη
0
Σύρμα
70 εκ.
Καλώδια
Πεταμένα /άχρηστα
0


9.      Χρόνος κατασκευής
Εδώ θα καταγράψεις το χρόνο που ασχολήθηκες με την εργασία σου - για κάθε τμήμα της και συνολικά.
10.  Βιβλιογραφία και πηγές πληροφοριών
Είναι σημαντικό να καταγράψεις της πηγές των πληροφοριών σου (βιβλία, διευθύνσεις στο διαδίκτυο, πρόσωπα κ.λπ.). Στη σελίδα 56 του βιβλίου της Τεχνολογίας, μπορείς να δεις με πιο τρόπο θα αναφέρεις τα άρθρα περιοδικών, τα βιβλία, την προσωπική επικοινωνία ή τις ιστοσελίδες που χρησιμοποίησες.

J Αν κάνεις όλα τα παραπάνω θα έχεις μια ολοκληρωμένη εργασία στα πλαίσια του μαθήματος.
J Προσπάθησε να κάνεις ό,τι μπορείς από αυτά που γράφουμε εδώ. Κάθε τι που θα κάνεις είναι σημαντικό και θα μάθεις αρκετά πράγματα από αυτό.
41 Συγκέντρωσε όλες τις πληροφορίες που μαζεύεις, αυτά που γράφεις, και σχεδιάζεις στο φάκελο που έχεις προμηθευτεί για το μάθημα. Η εργασία μπορεί να γραφτεί χειρόγραφα ή στον υπολογιστή. Μαζί με την κατασκευή σου θα είναι το έργο σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου