Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Ιδέες για την παρουσίαση θέματος σε αφίσα!

Η δημιουργία αφίσας είναι ένας ωραίος και δημιουργικός τρόπος για να παρουσιάσεις πληροφορίες και υλικό για ένα θέμα!
Πώς θα κατασκευάσεις μια αφίσα; Δίνουμε μερικές ιδέες παρακάτω:

- Χρειάζεσαι ένα χαρτόνι (π.χ. 35Χ50 ή 50Χ70 εκατοστά ή άλλο), ανάλογα με το πλήθος του υλικού που θα παρουσιάσεις. Το χαρτόνι μπορεί να είναι λευκό ή χρωματιστό.

- Αντί για χαρτόνι μπορείς να χρησιμοποιήσεις χαρτί του μέτρου. Είναι φθηνό, πωλείται σε φύλλα ή σε ρολό και συνήθως σε γκρί, καφετί ή μπλε χρώμα. Δυστυχώς τσαλακώνεται πιο εύκολα από τα χαρτόνια. Επειδή είναι φθηνό, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να κάνεις προσχέδιο της αφίσας. Δηλάδη μια πρόχειρη αφίσα, όπου αποφασίζεις και προσχεδιάζεις αυτό που θα φτιάξεις.

- Χρησιμοποιείς στυλό, μολύβι, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, νερομπογιές ή άλλα υλικά με τα οποία μπορείς να χρωματίσεις ή να γράψεις στην αφίσα.
- Χρησιμοποιείς όργανα σχεδίασης για να σχεδιάσεις ευθύγραμμα τμήματα, κάθετες και παράλληλες γραμμές κ.λπ.
- Βασικό στοιχείο της αφίσας είναι οι εικόνες και τα σχέδια:

Εικόνες και σχέδια για το θέμα που σε ενδιαφέρει, μπορείς να βρεις σε βιβλία, περιοδικά, τεχνικά φυλλάδια και φυσικά στο διαδίκτυο. Τις εικόνες από το διαδίκτυο μπορείς να τις τυπώσεις στο μέγεθος που χρειάζεσαι. Τις υπόλοιπες μπορείς να τις φωτοτυπήσεις (αν δεν επιτρέπεται να καταστρέψεις το πρωτότυπο) ή να τις κόψεις (π.χ. από παλιά και άχρηστα φυλλάδια, περιοδικά κ.λπ.).
Ακόμη πιο δημιουργικό είναι να σχεδιάσεις τα δικά σου σχέδια: Μπορείς να αντιγράψεις κάποιες εικόνες του αντικειμένου ή να δημιουργήσεις τα δικά σου από την αρχή.

Σύνθεση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν αφίσα (πηγή: Filomathix Επιστήμη & Τεχνολογία, Η Καθημερινή - Πεδίο Εκδοτική)

- Τα κείμενα που εξηγούν κάθε εικόνα, καλό είναι να μην είναι πολύ μεγάλα (μέχρι μισή σελίδα Α4). Είναι αναγκαίο να είναι γραμμένα απλά, με αρκετά μεγάλα και καθαρά γράμματα (τα δικά σου καλύτερα γράμματα).
- Χρησιμοποιείς μεγαλύτερα γράμματα για να γράψεις τίτλους και επικεφαλίδες για τα διάφορα κομμάτια του κειμένου.
- Προσπαθείς να κάνεις τη σύνθεση της αφίσας (δηλαδή αυτά που τοποθετείς, τη θέση, το μέγεθος, τα χρώματά τους κ.λπ.) να είναι αρμονική και ευχάριστη.
- Πάντα έχεις στο νου σου αυτούς που θα δουν και θα μελετήσουν την αφίσα.

Καλή δημιουργική προσπάθεια και επιτυχία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου